Hop til indhold

Flåtbårne sygdomme


Umulia

Skovflåten har i de seneste ca. 20 år været i kraftig fremgang i Danmark. Det skyldes en voksende bestand af rådyr, som flåterne normalt lever på.

Det er en kendt sag at skovflåten kan overføre sygdomme til mennesker, men at den også kan smitte hunde var ikke kendt blandt dyrlæger før sidst i 90'erne, og der testes stadig kun sjældent for flåtbårne sygdomme hos hunde, medens man i andre lande allerede har vaccinationsprogrammer. Sandsynligvis dør et antal danske hunde af flåtbårne sygdomme uden nogensinde at få en korrekt diagnose.

Den mest almindelige smitte der overføres fra skovflåter er bakterien Borrelia Burgdorferi. I modsætning til mennesker får hunde sjældent rødt udslet på bidstedet, så man opdager oftest ikke at hunden er smittet før mere alvorlige symptomer optræder. Disse kan være tilbagevendende anfald af høj feber, halthed og ledsmerter, evt. hævede led, hævede lymfeknuder og nedsat nyrefunktion. Der kan også forekomme ansigtslammelser og epileptiske anfald. Sygdommen medfører mange lidelser for hunden, men er ikke som sådan dødelig med mindre der opstår nyresvigt.

Skovflåter kan også overføre parasitten Anaplasma phagocytophilia. Denne sygdom blev før kaldt Ehrlichia, men kendes nu som Anaplasmose.

Symptomerne på Anaplasmose kan ligne symptomerne på Borreliose, men der forekommer også nedstemthed, manglende ædelyst og blodmangel. Hunde med Anaplasmose får ofte nyreskader, og de er udsatte for næseblod pga. et lavere indhold af blodplader i blodet. Sygdommen vil oftest føre til døden hvis den ikke behandles.

Begge disse sygdomme behandles med antibiotika i ekstra høj dosis i 30 dage eller længere efter behov.

Den tredie sygdom, der kan overføres ved flåtbid, er den mest alvorlige. Den kaldes "Tick Borne Encephalitis" (TBE) og skyldes et virus. Indtil for nylig fandtes smitten kun på Bornholm, men det antages at den nu er udbredt i hele landet.

TBE angriber hjernen, og giver kramper og synsforstyrrelser. En angrebet hund vil ofte holde hovedet i en underlig skæv stilling. Sygdommen er dødelig, men kan behandles med binyrebarkhormon og antibiotika.

Fælles for de tre flåtbårne sygdomme er dels at en hund kan være smittet uden at blive syg, og dels at symptomerne er de samme som en række andre sygdomme, fra harmløst vokseværk til livsfarlig meningitis. Dyrlægen bør derfor forsøge at udelukke andre sygdomme inden der testes for flåtbåren smitte, men hvis en hund udviser nogle af ovennævnte symptomer uden påviselig årsag, vil det være relevant at teste. Dette kan ejeren godt tilade sig at foreslå, hvis dyrlægen ikke gør det selv.


Bruger Feedback

Recommended Comments

Der er ingen kommentarer at vise




×
×
  • Tilføj...