Det kommer ikke som nogen overraskelse for de fleste hundeejere. Alligevel overrasker de mange, som jeg snakker med, at den nyeste forskning peger på, at menneskets bedste ven ofte har en adfærd, der er mere menneskelig end hundeagtig.
Hunde kan læse ansigtsudtryk, kommunikere følelser og udvise empati. Flere uafhængige undersøgelser har endda påvist, at mange hunde sagtens kan se TV. Eksperter fortæller, at hundene har overtaget disse menneskerlignenden træk igennem de sidste mange tusinde år, hvor de har udviklet sig fra ulve til tamme kæledyr.
Det er særligt hundenes evne til at ”være opmærksomme på os som mennesker og tolerere os”, der har ført til hundenes kendetegn, der ofte er direkte afspejlet i ejernes, fortæller Larie Santos, der er direktør for Yale Comparative Cognition Laboratory. Du kan læse meget mere om den udvikling hos National Geographic.
Hunde er sociale lyttere
Mennesker er rigtig gode til at bruge ørerne til at lytte sig ind på sociale interaktioner. Det er ofte hjørnestenen i menneskelig samvær, og flere udtrykker netop menneskenes store kompetencer inden for sociale relationer som værende unikt for os som dyreart.
Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i august 2016 i tidsskriftet Animal Behaviour, så lytter vores hunde også. Det er derfor ikke noget unikt for mennesker at kunne spore sig ind på følelserne i en gruppe og agere på baggrund af dem.
Forskerne testede i en undersøgelse 54 hunde, der hver havde set deres ejere kæmpe for at hente en rulle tape fra en beholder. Hundene blev inddelt i tre grupper: hjælper, ikke-hjælpe og kontrol.
I hjælpergruppen ønskede ejeren hjælp fra en anden person, der holdt containeren. I ikke-hjælpergruppen bad ejeren om hjælp fra en person, der vendte ham ryggen uden at hjælpe. I kontrolgruppen vendte den ekstra person ryggen til uden at blive bedt om hjælp. I alle eksperimenter sad der en tredje "neutral" personen i rummet.
Efter den første runde af forsøg tilbød både den neutrale person og hjælperen eller ikke-hjælper godbidder til hunden.
I ikke-hjælper-gruppen foretrak hundene som oftest den neutrale persons godbidder fremfor ikke-hjælperens. Men i hjælper-gruppen fortrak hundene godbidder fra hverken hjælperen eller den neutrale person. Forskere har tidligere observeret lignende resultater hos spædbørn og særlige aberacer.
Det tyder derfor på, at hunde vælger parti ved at ignorere de personer, der har en negativ indflydelse på deres ejere. Ligeledes tyder meget på, at hunde også kan føle ejerens følelser, hvilket bl.a. er prøvet bevist gennem gabeeksperimenter.
På baggrund af disse eksperimenter har flere konkluderet, at hunde både kan føle sin ejers mentale tilstand, og også forstår interrelationelle konstruktioner mellem mennesker. Hunde forstår derfor meget mere end tidligere antaget. Men det vidste vi jo godt her på Hunde Forum.
Recommended Comments