Siden fåret Dolly i 1996 blev født som verdens første klon, har forskere i hele verden føjet viden til kloningteknologi, og ekspermenteret med at klone mange forskellige arter. Man har været i stand til at klone fisk siden 1960'erne, men pattedyr er langt mere avancerede, men det er lykkedes at lave overlevelsesdygtige kloner af blandt andet rotter, køer, grise, kaniner, katte, geder, fritter, heste og endda aber. I 2005 blev Sydkorea hjemsted for verdens første klonede hund, og nu, 12 år efter, har kinesiske videnskabsmænd præstere at tage skridtet videre.
Hunde er notorisk svære at klone, til dels fordi arten i forvejen er blevet så voldsomt manipuleret med, gennem menneskets systematiske avl, der har stået på i årtusinder. Tævernes æg er simpelthen mere skrøbelige end andre dyrs, og har meget svært ved at overleve modningsprocessen i et kunstigt miljø. De koreanske forskere brugte da også tre års konstant arbejde med 122 hunde på at skabe en enkelt klonet hund, den afghanske mynde Snuppy.
Forskellen på Snuppy og den beagle der nu er blevet til i et kinesisk laboratorium er, at hvor Snuppy er en perfekt tvilling til den mange år ældre tæve der donerede ægget, er beaglen, der ikke er blevet givet et navn, blevet forandret, altså genmanipuleret. Den er altså verdens første kunstigt genetisk forædlede hund. Præcis hvilke foradringer i beaglens genetiske sammensætning, der er blevet "redigeret", som de kalder det, er endnu ikke blevet afsløret. Talsmænd fra Det Biologiske Institut i Guangzhou forudsiger dog, at efter dette imponerende gennembrud, vil man kunne ændre hundes muskulatur, lugtesans, syn, hørelse, og snart sagt alt andet. Formålet er at skabe endnu bedre tjenestehunde til militæret, redningstjenesterne og politet. Med andre ord kan vi, efterhånden som teknologien bliver udviklet, gøre det, der normalt tager mange generationers opdræt, på en enkelt generation og med langt større sandsynlighed for succes.
Der er naturligvis også rige muligheder for at udnytte teknologien på det private marked, som sydkoreanerne har gjort. Nogle af de forskere, der arbejdede på Snuppy-projektet, har stiftet en umådeligt succesfuld virksomhed, Sooam Biotech, der kloner folks kæledyr, så man kan få en tro kopi af en elsket firbenet ven, efter den originale hund er død. Det koster små 100.000 dollars, godt 650.000 kroner, at få genskabt sin hund.
Recommended Comments
Der er ingen kommentarer at vise