Der findes over 400 forskellige hunderacer, og antallet af mulige blandinger er astronomisk. Derfor kan det naturligvis ikke lade sig gøre at give en konkret beskrivelse af blandingshundens udseende, temperament, størrelse, brugsegenskaber osv. og ovenstående angivelser af vægt mm. må betegnes som vejledende.
Denne artikel vil derfor primært fokusere på kunsten at købe og eje en blandingshund, og hvilke overvejelser man bør gøre sig før man vælger denne mulighed.
Tamhunden er enestående i sin variation - inden for samme art finder man den lille Chihuahua på 2 - 3 kg, og og kolosser som den engelske Mastiff på op til 90 kg. De forskellige racer har ikke kun vidt forskelligt udseende, men er også meget forskellige i deres temperament, brugsegenskaber og drifter. Det skyldes at hver enkelt race gennem generationer er fremavlet til bestemte formål - Retrieverne har f.eks. en stærk trang til at løfte og bære ting med munden - heraf navnet ("henter") medens Blodhunden er skabt til at følge et spor uden at lade sig distrahere, og Myndernes specielle kropsbygning og gode syn gør det muligt for dem at jage som geparder, ved at løbe byttet op. Listen af særlige egenskaber er lige så lang som listen over racer.
Adfærd
Når racerne blandes sker derfor også en blanding af andre egenskaber end udseende, og nogle blandinger kan være mere "heldige" end andre. Et mix af f.eks. Siberian Husky og American Staffordshire Terrier vil sandsynligvis blive en hund, der har et enormt motionsbehov, er meget gøende, svær at lydighedstræne, og med en tendens til at betragte mindre husdyr som bytte. Det vil være svært at finde en ejer med den fornødne energi, tid og tålmodighed til at have sådan en hund, og sandsynligheden for at den bliver aflivet i en tidlig alder, eller kommer til at tilbringe det meste af sit liv i en hundegård, er desværre meget stor.
Det kan derfor ikke indskærpes nok, at man som hundeejer har et ansvar for at forhindre "ups-parringer", og hvis uheldet alligevel er ude, forsøge at begrænse skaderne. Det er f.eks. muligt for hunde at få både "fortrydelsespiller" og abort - spørg dyrlægen.
Om en blanding af racer er "god" eller ej, afhænger alene af øjnene der ser. Mennesker er forskellige, og har derfor forskellige ønsker og behov i forhold til deres hunde. Uanset om man vælger en racehund eller en blanding, er det klogt at gøre sig klart hvilke forventninger man har, og i hvor høj en grad man kan tåle at de evt. ikke bliver indfriet.
Hvis man kender racerne i en blandingshund, er det forholdsvis nemt at danne sig et indtryk af hundens egenskaber. Det kan derfor godt betale sig at "læse på lektien" og lære de enkelte racers særpræg at kende, før man anskaffer sig en blandingshund. Der er imidlertid ingen garanti for fordelingen af generne, så det er ikke sikkert at blandingshvalpen får de mest ønskværdige egenskaber fra begge forældrene.
Sundhed
Det bliver ofte påstået at blandingshunde er sundere end racehunde. Det er både rigtigt og forkert. Nogle racer har en høj forekomst af arvelige sygdomme og defekter, og den gennemsnitlige blandingshund vil sikkert være sundere end sådan en hund. Men der kræves sunde forældre for at skabe sundt afkom, og da forældredyr til blandingskuld sjældent er helbredstestede, vil der altid være en risiko.
Det fremhæves fra visse sider at blandinghunde, navnlig 1. generationsblandinger (afkom af to renracede hunde) er positivt påvirkede af det, der i genetikken kaldes heterosis eller krydsningsfrodighed, et fænomen der betyder at en 1. generationskrydsning får de bedste gener fra begge forældre, og at evt. syge gener derfor elimineres.
Heterosis er et videnskabeligt bevist fænomen, der anvendes rutinemæssigt indenfor både plante- og dyreavl. Derfor er det ikke usandsynligt, at det skulle have en effekt også på hunde. Dette afvises dog ofte af personer med tilknytning til raceavlen.
Hundesport
I Danmark har Dansk Kennel Klub, det førende raceavlsforbund, en række monopoler indenfor hundesport. DKK afholder f.eks. de eneste mesterskaber, der kvalificerer til internationale konkurrencer. DKK har ligeledes monopol på IPO-træning (politi/forsvarsarbejde). Man må derfor gøre sig klart at der er visse døre, som er lukkede, hvis man vælger en blandingshund.
Man kan dog stadig nå op på DM-plan i lydighed, rally og agility indenfor DcH eller DGI.
Avl
Det kan ikke anbefales at avle på en blandingshund. Det er der en række grunde til, bl.a.:
1: Resultatet er uforudsigeligt - man ved aldrig hvilke gener der videregives til næste generation. Det kan altså ikke lade sig gøre at få en hvalp der ligner sin far eller mor, hvis denne er en blandingshund.
2: Man risikerer at videregive syge gener. Blandingshunde er genetisk det man kalder "heterozygote". Det er der mange fordele ved, men også en stor ulempe, for det betyder i praksis at hunden er fuld af en masse skjulte egenskaber, som måske først kommer til udtryk i 2. eller 3. generation, deriblandt arvelige sygdomme.
Racehunde derimod, er mere "homozygote", hvilket betyder at de egenskaber, man kan se, også er de egenskaber som hunden giver videre til sit afkom.
3: Der fødes allerede flere hvalpe end der er gode hjem til. Hjælp hellere en hjemløs hund end at avle endnu flere hvalpe, der går en usikker fremtid i møde.
Køb af blandingshund
Der er mange muligheder for at erhverve sig et gadekryds. Man kan f.eks. adoptere en gadehund fra Grækenland eller Polen, eller en hjemløs hund fra et dansk internat.
Man kan også købe en hvalp fra et "hul-i-hækken" kuld. Her gælder det samme som ved hvalpekøb generelt: Køb kun hvalpe der er velpassede og velsocialiserede, og vokset op i nærkontakt med familien. Undgå staldopdræt og hundehandlere.
Husk at uanset hvor meget eller hvor lidt du ved om din blandinghunds afstamning, så er det altid et lotteri at anskaffe sig en blandingshund. Den kan være fuld af overraskelser - ligesom en lykkepose!
En blandingshund er for dig der:
Er fleksibel og ikke har for faste forventninger til din hund
Gerne vil have en unik hund
Vil hjælpe en hund i nød, f.eks. internathund
Ikke har ambitioner om at dyrke hundesport på højt plan
Ikke vil avle eller udstille
Ikke har brug for garanti eller returret
Ikke er bange for overraskelser
Du skal nok ikke købe en blandingshund hvis:
Det er vigtigt for dig at kende din hunds afstamning
Du har nogle meget konkrete forventninger til din hunds adfærd og egenskaber
Du gerne vil udstille
Du gerne vil avle
Du vil dyrke hundesport på højt plan
Du vil have kompensation hvis din hund har medfødte sygdomme