Hop til indhold
  • Chihuahua

       (0 anmeldelser)

    Administrator

    Racens historie

    Chihuahua’en er på en måde en del af den gamle Aztek-kultur i Mexico, hvor dværghundende havde et vigtigt religiøst formål: De blev brugt som solofre! Når de blev brændt sammen med deres dødes ejer, blev den døde synder overført til hunden! Det blev amerikanerne, der opdagede Chihuahua’en og dens charme igen. Ved systematisk krydsning med andre dværghunderacer og systematisk avl lykkedes det dem at komme frem til Chihuahua’en, som den er i dag: Verdens mindste hunderace! Den blev kolossalt populær og har efter 2. Verdenskrig gået sin sejrsgang over hele verden. Sandsynligvis brugte Mayafolket i Mexico allerede omkring år 500 små hunde som offergaver til sine guder. I hvert fald ved man med sikkerhed, at Toltecstammerne, der var arvtagere til Mayakulturen, opdrættede og ofrede sådanne hunde i 800- tallet.I 1200- tallet overtog Aztekerne Tolteckulturen og med den, hundende.Men i begyndelsen af 1500- tallet udryddede Spanierne al mexicansk kultur,og Mayaerne sank ned til at blive en ren pariaklasse.Efter næsten 400 års ubemærkethed blev hundene ”genopdaget” i provinsen Chihuahua, efter hvilken racen blev opkaldt.Den blev hurtigt modehund i Mexico City og senere også i USA. Amerikanerne indkrydsede forskellige dværghunde,og ved systematisk udvælgelse og indavl lykkedes det dem at gøre den til verdens mindste.Racen opkaldt efter den mexicanske provins, hvor den oftest er fundet.Man formoder,at hunden oprindeligt levede vild,men blev fanget og tæmmet af indianerne Chihuauhaen regnes for at være blandt hvis ikke verdens mindste hunderace.

    Racens karakteristik

    Hundens kropsform er kompakt. Meget væsentlige træk er, at dens hoved skal have æbleform, og at den bærer sin moderat lange hale meget højt, enten i en bue eller en halvcirkel med spidsen pegende mod lændepartiet.Kropslængden er en smule større end skulderhøjden. Man ønsker dog en næsten kvadratisk krop, især hos hanner. En lidt længere krop er tilladt for tæver af hensyn til drægtigheden.

    Køb af hvalp

    Dette her kan man ikke kommer uden om, det er vigtigt at overvejer om, man vil have en stambog på en kommende hvalp, I danmark er der mange klubber men de fire største er Dkk, Dru, Ddh, Dhl. Når man som køber af hvalp, er det vigtigt man finder en opdrætter, som er seriøs omkring sit opdræt, og som kun opdrætter på raske og racetypiske hunde. Udover det er det vigtigt, (og det gælder stambog som såvel uden stambog) at man kan få begge forældre at se, for at se hvilket sind de har, da deres hvalp uden tvivl vil være en kombination af dette. Et godt råd er, at altid se opdrætteren an. En opdrætter kan stille krav til jer, men det er også vigtigt i stiller krav til opdrætteren. Udover det skal man overveje om omgivelserne har plads til en chihuahua. En chihuahua er meget teritoriale, og hvis de hører noget de ikke mener, burde være der, så gør de. Dette er noget der er svært at pille fra dem.

    Aktivering

    Chihuahuan er en intelligent hund og derfor kræver den en del mental aktivering, så den ikke begynder at aktivere sig selv, på en for ejeren måske uønsket måde. Det er en skrøne at små hunde ikke kan trænes, chihuahuaen vil meget gerne tilfredstille sin ejer, og har både mod, evne og vilje til megen træning.

    Af træining kan især lydighedstræning, og agility være godt til chihuahuan.

    Pelsen

    Chihuahuaen kommer i to afskygninger, en korthåret, som menes at være den oprindelige form, og en langhåret, som stammer fra en parring imellem papillon og en korthåret chihuahua, begge afskygninger er normale. Begge pelstyper kræver pleje, langhåret lidt mere end den korthårede, og man må regne, med at den skifter pels to gange om året. Et godt råd; Køb en furminator, og brug den et par gange om ugen, så undgår man fældning, og man får en flottere hund.

    Sygdomme

    Patella luxation (Løse knæskaller)

    Indledning

    Knæskallen (patella) ligger i en fure i den nederste del af lårbenet. Den holdes på plads af ligamenter og sener, blandt andet fra knæets store strækmuskel. Patellaluxation er betegnelsen for en tilstand, hvor knæskallen ikke længere ligger stabilt på sin plads. Den glider ud af sin normale stilling (luxere). Knæskallen kan enten flyttes mod midten (medialt) eller til siden (lateralt). Patellaluxation bruges også, når knæskallen ligger på sin normale plads, men let kan forskydes til siden.

    Forekomst

    Løse knæskaller ses hos de fleste racer. En norsk undersøgelse viser, at det kun er et problem hos få at racerne. Det er specielt små racer og enkelte større racer, som har problemet. Desuden viser undersøgelsen, at problemet bliver tydeligere, når en race bliver populærog stiger i antal. Undersøgelsen konkludere, at det er fordi arv spiller en store rolle i lidelsen, og at øget popularitet ofte giver en øget grad af indavl. En amerikansk undersøgelse viser, at løse knæskaller afhænger af både køn, race og størrelse. Der ses 1.5 gange oftere patella luxation hos tæver i forhold til hanhunde. Det ses 7 gange oftere hos hunde, som vejede under 9 kg, i forhold til gennemsnittet og 13 gange oftere hos små end hos større racer.

    Kliniske fund

    Løse knæskaller opdages tit, fordi hunden begynder og halte. Haltheden kan variere fra periodevis lidt halt til, at hunden overhovedet ikke støtter på benet. Ved undersøgelse er knæskallen enten udenfor sit leje eller som let kan flyttes ud af sit leje. Oftes er knæskallen på midtersiden af benet, men kan også være på ydersiden af benet. Lidelsen ses ofte på begge ben, men kan også ses kun på det ene ben. Løse knæskaller skyldes ikke forandringer i selve knæskallen. Det er ofte forandringer i hele bagbenet, som fører til løse knæskaller. Det er sjældent skader, der er årsag til løse knæskaller. Hos en hund, som har forandringer i bagbenet som disponere for løse knæskaller, kan en skade derimod ofte medføre, at knæskallen glider ud at sit normale leje. Da disse forandringer er deformiteter som følge af fejludvikling af bagbenene, som kommer gradvis i vækstperioden, opdages patella luxation i en ung alder.

    Diagnosticering

    Klinisk deles patella luxation i 4 grader.

    Grad 1:

    Knæskallen ligger på plads, men lader sig flytte. Den glider selv tilbage på sin plads, når der slippes. Mange af disse hunde er synptomfrie, men hos andre kan knæskallen glide ud af sit normale plads og medføre halthed. Her er kun små afvigelser fra den normale udvikling af bagbenet.

    Grad 2:

    Knæskallen ligger normalt på plads ved undersøgelsen, men flyttes let ud af plads og glider ikke selv tilbage på plads igen. Den kan også selv hoppe ud af pladsen, når benet bøjes eller strækkes. Lægger man knæskallen tilbage på sin plads, bliver den liggende. Der er en moderat krumning af benets knogler og op til 30 grader rotation af underbenets øverste del. Dette medfører, at de sener, som holder knæskallen på plads, ikke længere ligger midt foran underbenet. Hunden vil hyppigere være halt og perioderne med halthed vil blive længere.

    Grad 3:

    Knæskallen er altid ude af den normale leje. Den kan lægges på plads, når benet strækkes, og glide ud igen, når benet bøjes. Der er en tydelig krumning af benets knogler. Underbenet øverste del er roteret 60 grader. Musklerne sidder ikke på den rigtige plads. Der kan udvikles slidforandringer i knæledet. Der er som regel meget lidt fure til knæskallen. Hunden bruger benet, men kan ikke strække knæleddet og den halter som regel tydelig.

    Grad 4:

    Knæskallen er altid ude af sin normale plads, og den kan ikke lægges på plads. Der er en udtalt krumning i benets knogler, og den øverste del af underbenet er roteret 60-90 grader. Der er ingen fure til knæskallen. Det er som regel ikke mulighed for at strække benet ud på grund af fejlplacering og sammentrækning af musklen. En sådan hund er stærkt invalideret og har abnorme bagbensbevægelser eller kan ikke gå.

    Behandling

    Der findes forskellige operationsmåder til at behandle en hund med løse knæskaller. Disse bruges hver for sig eller sammen. Udsigten til helbredelse afhænger af hvilken grad, der er tale om, samt hundens størrelse.

    Vægt

    Chihuahuaen findes fra 500g til 3000g.

    Farve

    Alle farver er tilladte, dog med undtagen af merle i Dru og Dkk regi.

    Race: Chihuahua
    Kategori: Familiehund, Vagthund, Selskabshund
    Farve: Chihuahua´s kan fåes i næsten alle farver og farvevarianter fra hvid til sort (rød,blå,brun,chokolade,creme, vildtfarvede, lilla) 2 farvede, 3 farvede og helfarvede, dog er merle ikke tilladt i hverken DKK eller DRU.
    Motion: Let
    Størrelse: Lille
    Vægt hanhund: 0-5 kg
    Vægt tæve: 0-5 kg
    Alder: 13-14 kg

    Bruger Feedback

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Gæst

    • This will not be shown to other users.
    • Tilføj en anmeldelse...

      ×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

        Only 75 emoji are allowed.

      ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

      ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

      ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Tilføj...