Den er avlet til jagt, men i dag bliver den irske setter mest brugt til konkurrencer og udstillinger - med meget stor succes.
Det ligger i navnet. Den irske setter stammer fra Irland, hvor den i sin tid var en ud af mange blandingracer, der blev etableret som jagthunde. Dens forfædre tæller Irish Water Spaniel, Irsk Terrier, Engelsk Setter, Spaniel og Pointer, altså jagthunde med virkelig varierede færdigheder, og det bærer racen videre den dag i dag. At den irske setter, i modsætning til mange andre eksperimenter, blev til en særskilt race, skyldes Jarlen af Enniskillen, John Cole. Han opdagede at hundene var noget helt særligt, og etablerede den første kennel, der udelukkende opdrættede irske setters, i 1812. I løbet af de næste hundrede år spredte racen sig til resten af de britiske øer, og derfra til USA og resten af verden.
En af de ting, der gør den irske setter til en god jagt- og konkurrencehund, er dens evne til at tillære sig nye færdigheder. Man kan lege nye tricks ind i den på forholdsvist kort tid. Jo mere begejstret den er, des hurtigere lærer den, og den er generelt en glad hund, og fuld af energi og gåpåmod. Det gør den også til en skøn familiehund, for den kan holde børn beskæftiget i timevis. Børn og irske settere deler mange ting rent mentalt, og den er en af de racer der bruger lang tid på at blive voksen - to år er ikke usædvanligt. Dens hvalpede glæde ved nye opgaver og spændende leg slipper den dog heldigvis aldrig af med.
Irske settere blev i sin tid skabt til fuglejagt og de er derfor dygtige til at apportere og svømme, og til at spurte gennem besværligt terræn. Den regale holdning og kropsbygning, og den smukke, lange pelsdragt, gør den samtidig til en oplagt udstillingshund, for ejere der foretrækker den slags. Derfor findes der rigtig mange såkaldte dobbelt champions bland irske settere - altså hunde der tager førstepræmier hjem både i lydighed og agility, og i skønhedskonkurrencer.
Pelsen kræver noget arbejde, men pelsplejen kan, hvis man ikke gør det til en sur pligt, knytte hunden og ejeren sammen. En velafrettet irsk setter, der har været med i felten hele dagen, og tumlet rundt, elsker at få redt pelsen igennem for burrer og skidt bagefter. Man skal regne med at en aktiv setter skal børstes hver anden eller tredje dag.
Race: Irsk Setter
Max højde: 68 cm
Vægt: 25-34 kg
Børnevenlig: Ja
Aktivitetsniveau: 5/5
Plejekrav: 3/5